Ego

Geschreven op 14 februari 2004 / Bijgewerkt op 10 januari 2005
 
Homepage
 
Begeleiding
 
Tarieven
 
Transformatie
 
Transformatie
 
Links
 
Contact
 
 

Ben jij nu depressief, down, boos, lusteloos,voel je je onzeker, aangevallen, minderwaardig, gekwetst en kom je niet vooruit???? Ik weet wat je meemaakt nu je je zo voelt, ik heb nl jaren lang last gehad van depressies. Vanaf ik kleuter was heb ik me down gevoeld, ik was toen al niet blij dat ik leefde en dacht altijd dat ik aan het dromen was en dat als ik wakker zou worden ik in een gewoon en gelukkig gezinnetje hoorde. Ik heb ontzettend hard aan mezelf moeten werken om uit deze depressies te komen en ja het was zwaar maar wel lonend.

Maar toen ik uit die ergste depressie was, merkte ik toch dat ik nog steeds last bleef houden van het malen en het piekeren. Ik bleef me aangevallen voelen als mensen soms opmerkingen maakten die me eingelijk niets zouden moeten doen. Merkte dat er oude angst en pijn naar boven kwam en ik me eerder minderwaardig en aangevallen voelde ivm oud zeer en mensen uit mijn verleden ipv de persoon die in het Nu een opmerking maakte waardoor ik zo uit mijn kracht schoot. Ik bleef met bepaalde dingen steeds in een cirkeltje vastlopen. Ik ben toen meer gaan lezen over het Ego maar snapte er in het begin, nu maanden geleden, helemaal Niets van. Ik heb meningen van mensen aangehoord over het Ego en heb verschillende adviezen gehad. Nu ik meer weet over hoe het Ego nou werkt en hoe je het herkent, wil ik dit ook graag met jullie delen.

Voor mij was het nl een eyeopener toen ik besefte wat het Ego nou precies inhield, hoe ik het kon herkennen en hoe ik ermee om kon leren gaan. Elk mens heeft een Ego, iedereen heeft hier wel eens last van als je niet weet hoe het Ego werkt of hoe je het herkent. Dit is de reden waarom zoveel mensen in de wereld aan het malen zijn, geen rust kennen in hun hoofd, depressief zijn, neuroses krijgen, woedend worden, zich gekwetst en aangevallen voelen als je (opbouwende)kritiek krijgt of als mensen je confronteren met de waarheid, als je je gekwetst voelt of onzeker of zoals nu wel een rage lijkt: Burnout krijgen. En zo raken mensen gefrustreerd en boos en gaan dingen lopen roepen en zeggen die ze liever niet willen zeggen maar vanuit hun gekwetste Ego halen ze iedereen onderuit die maar beetje in de buurt van de Waarhed en hun Gevoel komen.

Ik heb op mijn 24e voor het eerst een burnout gehad. Het duurde een half jaar voor ik weer aan het werk kon. Helaas hadden ze er toen geen naam voor en werd het zware overspannenheid of depressiviteit genoemd. Ik was Leeg en Moe, te moe om nog te vechten, kon alleen nog maar huilen en heb een half jaar thuis gezeten. Ik moest herstellen met gebruik van antidepressiva's en na een half jaar ging ik dus met veel pijn en moeite toch weer aan het werk. Ik kon het niet echt goed aan en heb het alleen kunnen redden door Maskers op te zetten. Ik verschool me achter een aantal Ego's die mij beschermden tegen de boze buitenwereld.

Mijn Ego walsde over mensen heen als ze me ook maar 1 haar krenkten met opzet. Ik haalde mensen onderuit met mijn grote mond, liet ze huilen door ze gigantisch de waarheid te vertellen en groffe taal te gebruiken waarbij ik ze de meest vreselijke ziektes wenste. Op deze manier kon ik functioneren in deze maatschappij maar ik was niet mezelf, dat kon ik alleen thuis zijn. Daar gingen de maskers af en daar kwam het verdrietige, eenzame en zachte meisje weer tevoorschijn dat zo wanhopig verlangde naar liefdevolle mensen om haar heen. Ik probeerde me maar staande te houden en zodra ik de deur uit moest zette ik mijn masker op en liet mijn Ego mij beschermen tegen de boze buitenwereld.

Maar nog geen 7 jaar later was het weer raak. Alleen ditmaal was het nog erger en kon ik het ook niet meer alleen af. Ik kreeg weer last van mijn eetstoornis waar ik al jaren geen last meer van had gehad, liet heel mijn familie en 'vrienden' los, had geen werk, geen geld, kreeg een ongeluk en als druppel verloor ik de meest belangrijke persoon in mijn leven, mijn therapeut die voor mij mijn voorbeeld was. Ik heb hulp gezocht en heb 2 jaar cognitieve gedragstherapie gehad en heb met heel veel pijn en moeite besloten om een jaar aan de prozac te gaan. Sindsdien ging het stukken beter met mij. Maar het malen in mijn hoofd stopte niet en nog had ik om de haverklap last van down- en minderwaardigheidsgevoelens gepaard met hele erge gevoelens van eenzaamheid. Ik heb afstand genomen van mensen die mij naar beneden halen en mij niet kunnen zien als de mens die ik ben.

Zo begon ik aan de klim omhoog in mijn eentje die behoorlijk moeizaam verliep. Ik werd bewuster en sterker en het leven begon alleen maar leuker te worden omdat ik heel veel dingen die ik wilde voor mezelf ook waargemaakt had. Maar toch bleef het malen doorgaan tot iemand mij iets uitlegde over het Ego. Ik heb me maanden suf gepiekerd over hoe het Ego nou werkte maar ik snapte er echt helemaal niets van en raakte er alleen maar gefrustreerder door. En vanuit die frustraties ontstond boosheid en nog meer gevoelens van minderwaardig en dom zijn.

Nu eindelijk na veel pijnlijke ervaringen en 'zoeken' hoe het Ego nou werkt ben ik er uit. Ik kan nu sneller herkennen wanneer mijn Ego aanwezig is en juist daardoor kan ik er ook aan werken om hier iets aan te doen. Als je dit soort dingen ontdekt dan wil je dit het liefst met de hele wereld delen zodat iedereen bevrijd wordt van al dat gemaal en dat pijn lijden. Ik was op dit vlak wel heel onbewust en daardoor begreep ik veel dingen ook niet als mensen mij dat duidelijk probeerden te maken. Ik voelde me eerder op mijn teentjes getrapt en gekwetst toen iemand me vertelde dat ik soms gewoon zo Moeilijk deed. Nu begrijp ik die persoon beter omdat ik zelf het Ego begin te begrijpen. Op de volgende pagina kan je meer lezen over hoe je je Ego's kan herkennen die jij in je leven hebt geroepen.

Mijn conclusie:
We denken ons Zelf helemaal Ziek!!!! Hoe meer gedachtes er bij komen, hoe meer problemen en negatieve gedachtes en dus meer....Frustraties, Boosheid, Gekwetstheid, Spanning en Depressies. Zo ontstaan er dus allerlei ziektes zoals Depressies en Neuroses (uit innerlijke conflicten voortkomende psychische stoornissen, zenuwziektes). Dit kan je alleen maar overkomen als je uit Balans bent. Je Ego-zelf kan niet in het Nu leven want in het Nu leef je vanuit de Waarheid, ben je Zuiver, Eerlijk, Doe je wat je Zegt en dus Handel je je problemen af ipv ze op te laten stapelen, je bent in Beweging, je Kwetst mensen niet en behandelt een ieder met Respect, je bent Verantwoordelijk, staat in je Eigen Kracht en Houd van jezelf.

In het Nu ben en handel je vanuit je God-zelf en leef je vanuit Liefde en Eenheid in tegenstelling tot het Ego-zelf dat niet handelt maar uitstelt en in Tijd en Angst leeft en zich Afgescheiden van de rest voelt. Het Ego verzint allerlei excuses om bestaande problemen die zich jarenlang hebben opgestapeld maar niet aan te pakken. Als je het Ego aanspreekt op zijn gedrag zal het van zich afbijten en zich er vanaf maken met een smoesje en met een aangeleerde term: je moet geen oude koeien uit de sloot halen. Het Ego begrijpt niet dat hij op deze manier nog meer Karma aan het Opbouwen is ipv Karma in te Lossen.

Dat al die blijven liggende oude problemen keer op keer naar boven komen omdat het Oude Patronen zijn, Oude Angsten waar Niets aan gedaan is toen men er tegen aan liep voor het eerst. Men leeft dus vanuit dat standpunt vanuit Angst en dat is niet in Waarheid leven maar in een Illussie/Leugens. Want in het Nu handel je vanuit Liefde en Waarheid/Zuiverheid en zullen problemen gelijk aangepakt worden. Zo kan je zien dat mensen die vanuit hun Ego vastblijven houden aan het Oude, dus het Verleden, blijkbaar toch dingen dan nog niet Losgelaten of Verwerkt hebben terwijl men Heilig vanuit het Ego denkt van Wel.

De geschiedenis zal zich blijven herhalen tot je het Doorbreekt en anders gaat Handelen dan je deed in je Verleden. En dat kan je alleen doen door Eerlijk te zijn naar jezelf en je oude patronen en angsten te bekijken en het te verwerken, te accepteren en los te laten. Oude angsten en patronen zullen in een nog heftigere mate op je pad komen, net zo lang tot je het wel een keer Afleert dat Oude Gedrag. Het Ego vlucht van de Waarheid en het Gevoel af want dat is veel te Confronterend want het betekend dat het Ego dingen zal moeten Doen.

Moet Handelen, moet Doen wat het Beweert, door de Pijn zal moeten dus het Gevoel, Afhankelijk moet zijn van anderen en dat wilt het Ego juist helemaal niet want dat is bang dat anderen hem kwetsen als het Ego zichzelf laat zien zoals het is. Maar het Ego weet ook dat als je Ware God-zelf terugstapt in zijn Eigen Kracht, het Ego dus niet meer Nodig zal zijn om je te beschermen want als je in je Eigen Kracht staat kan je je zelf Prima beschermen en zijn er geen problemen of conflicten met anderen. En het Ego doet er Alles aan om Nodig gevonden te worden want die wilt altijd in de belangstelling staan, zijn zin krijgen, beter zijn, sterker, slimmer etc.Het Ego is een ontzettende Lafbek, een Onzeker wezen en leeft alleen vanuit Angst en dat is de tegenstelling van Liefde.

Wat me vroeger maar niet lukte was het malen in mijn hoofd te stoppen, wat ik ook deed. M'n gedachtes namen toe en toe, op het laatst weet je niet meer met welk deel van je gedachtes je je bezig wilt houden, wat je wilt oplossen, afleren of leren en daar werd ik zelf zo ontzettend moe en down van dat ik mezelf dus depressief begon te Denken. Omdat ik maar geen antwoord kon vinden waarom m'n hoofd maar bleef malen. Dat ik het antwoord al wist was een feit maar ik nam nooit genoegen met de simpele oplossingen. Die leken mij veel te makkelijk waardoor ik ging denken dat het niet de Juiste oplossing was en zo begon mijn Moeilijk doen. Ik ging denken en denken en denken tot ik uiteindelijk suf gedacht was en tot de conclusie kwam dat het eerste antwoord dat mijn Gevoel me al gegeven had, het Juiste antwoord was. Maar ja m'n Ego-Zelf zorgt er wel voor dat ik niet bij mijn Gevoel kom en luister naar mijn Ware God-Zelf.

Wat ik dacht en waar ik dus ook de "fout" mee inging:
Ik heb altijd gedacht dat die stem in mij met die 1.000.000 gedachtes, dat ik dat zelf was maar ik ben er nu eindelijk achter gekomen dat dat mijn Ego is. Mijn Ego hoort ook bij mij, per slot van rekening heb ik mijn Denken nodig als ik moet werken en dingen wil overbrengen aan mensen. Maar omdat het zoveel negativiteit, problemen en denken met zich meebracht, wilde ik er liever vanaf komen en ontkennen dat ik een Ego heb. Ik wilde alles Perfect doen, helemaal Perfect zijn omdat ik dacht dat ik alleen op die manier weer gelukkig kon worden en zijn met mezelf. Ik wilde alleen maar Sterk, Onafhankelijk, Wijs, Positief, Open, Vrolijk etc zijn, de andere kant van mezelf accepteerde ik niet want het is me nooit geleerd dat ik ook Zwak, Afhankelijk, Onwetend, Negatief, Verdrietig etc mocht zijn. Wat ik heb geleerd vanuit mijn opvoeding en omgeving is dat ik vooral Gesloten mag zijn en zeker niet over m'n problemen moest praten. Mensen vinden je als je je Kwetsbaar opstelt dan opeens maar zwak, een klager en vooral een looser.

Het is grappig om te zien voor mij nu hoe het Ego nou werkt. Elke keer dat een ander mij aanvalt, mij zwart loopt te maken achter mijn rug om, jaloers op mij is vanuit hun onzekerheid, mij het licht niet gunt in mijn ogen, mij respectloos behandelt etc. Ik kan NU zien dat mensen mij niet pijn doen vanuit hun God-Zelf maar vanuit hun Ego-Zelf. Als ik dat voor ogen kan houden in moeilijke situaties waar Ego's van mensen of van mezelf weer omhoog komen, dan Weet ik dat de ander op dat moment een Gebrek aan Liefde bezit. Een gebrek aan Eigenliefde heeft en een Gevangene is van zijn/haar Ego dat alleen maar vanuit Angst anderen kapot wilt maken, pijn wilt doen omdat het Ego zich gigantisch Aangevallen voelt.

Het Ego-zelf is in het leven geroepen door jezelf toen je bescherming nodig had. Dit gebeurt meestal al vroeg in je jeugd op momenten dat je gekwetst bent door die boze buitenwereld. Hierdoor ga je je afsluiten van anderen en bouw je langzaam een torenhoge muur om je heen, waar je Onbereikbaar bent voor anderen.
Het God-zelf kan niet gekwetst worden want die ziet een aanval van een ander zoals het werkelijk is: een Gebrek aan Liefde bij de ander. Het God-zelf kan niet gekwetst worden en heeft geen Ego nodig om zichzelf te beschermen. Het God-zelf staat altijd open voor anderen.

Het Ego-zelf verteld en leeft alleen vanuit Leugens en Illussies. Ze leven vanuit hun Waangedachtes en geloven hun eigen leugens en zaaien met hun leugens Twijfel bij anderen. Ze gaan liegen dat ze niet liegen en zweren zelfs op anderen of overleden dierbaren.
Het God-zelf leeft vanuit Waarheid en praat de Waarheid, hoe confronterend en hard dat ook kan zijn voor mensen die vanuit hun Ego's leven.

Het Ego-zelf kwetst anderen, is Onzuiver, neemt wraak, vervloekt anderen en kan niet vergeven. Het Ego-zelf heeft als doel de ander kapot te maken want het ziet het God-zelf als Vijand.
Het God-zelf heeft geen baat bij wraak, is Zuiver, vergeeft anderen want het ziet vanuit de Waarheid hoe anderen Worstelen met hun Ego. Het God-zelf heeft als doel de ander te helpen richting Licht, Liefde en ziet de ander als zijn Gelijke.

Het Ego-zelf ziet zichzelf als Leraar, denkt alles beter te weten, wilt Niets van anderen leren, kleineert anderen die opbouwende kritiek leveren en kan niet tegen confrontaties en Spiegeling. Het Ego-zelf leert anderen hoe het moet leven en handelen om vooruit te komen maar Doet zelf Niet wat hij verkondigd, leeft Niet in het Nu en blijft zo Stilstaan.
Het God-zelf helpt anderen door eigen ervaringen en Gevoelens te delen, leert elke dag van iedereen die op zijn pad komt, Doet iets met opbouwende kritiek, Doet wat ie Zegt, leeft in het Nu en is in Beweging.

Het Ego-zelf heeft altijd commentaar op anderen, praat alleen over anderen hun problemen, durft niet open te zijn over zijn eigen problemen en gevoelens. Het Ego-zelf durft zijn gevoelens niet te tonen want dan valt het Ego van zijn Voetstuk en ziet zichzelf als Zwak of een Looser, terwijl het vanuit het Ego denken alleen maar denkt Sterk te zijn.
Het God-zelf praat makkelijk over zijn eigen problemen, durft zichzelf te zijn, durft open te zijn over zijn gevoelens en problemen en plaatst zichzelf nooit Boven een ander. Het God-zelf ziet in iedereen zijn Gelijke, staat in zijn Eigen Kracht en Is Werkelijk Sterk.

Het Ego-zelf doet Niets met zijn problemen en laat alles Opstapelen. Het Ego-zelf kan geen goede liefdevolle relatie onderhouden want het leeft vanuit Angst. Het Ego belemmert anderen in hun Groei door niet mee te werken aan het oplossen van problemen.
Het God-zelf pakt Alle problemen aan al kost het Bloed, Zweet en Tranen, het God-zelf Doet het. Het God-zelf laat Niets opstapelen want het leeft vanuit het Nu en In het Nu Doet en Handelt hij. Het God-zelf lost dus al zijn problemen snel op en blijft daardoor in Beweging en komt alleen maar Vooruit, richting het Licht en Liefde. In Relaties zal het God-zelf Samenwerken met de ander om problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Vrijheid en Vreugde verkrijg je als je je Bewust wordt van je God-zelf en je je niet langer Identificeert met je Ego-zelf. Er zal altijd Angst om de hoek komen kijken, per slot van rekenening zijn we ook nog Mens. Je hoeft alleen maar te onthouden dat je niet je Denken bent, niet je Ego-zelf bent, je Ware zelf is Liefde en geen Angst. Gebruik je Ego waar het voor dient...voor het Denken maar dan wel op een Scheppende manier. Wees vriendjes met je Ego-zelf en stop met Worstelen/Strijden/Oorlog voeren om Macht en Controle. Je God-zelf en je Ego-zelf horen bij elkaar, Samen kan je de mooiste dingen Scheppen. Durf te Geloven, durf te Voelen en durf te Creeren.

In het vervolg van dit onderwerp staat hoe je het Ego kan herkennen en wat meer rust kan krijgen in je hoofd wat voor veel Ontspanning zorgt. En dat is een aangename beleving als je alleen maar gewend bent om in en met Spanning te leven.


Lees hier verder

 

 

Vrijheid betekent Verantwoordelijkheid. Daarom zijn de meeste mensen er Bang voor!!!