Nu leven

Geschreven op zaterdag 24 Mei en 23 Augustus 2003
 
Homepage
 
Begeleiding
 
Tarieven
 
Transformatie
 
Transformatie
 
Links
 
Contact
 
 

De tegenstelling van Aandachtig zijn is Onoplettend zijn. We besteden tegenwoordig niet voldoende Aandacht meer aan waar we nou mee bezig zijn, als we er mee bezig zijn. Er gaan tegenwoordig zoveel mensen Gestresst door het leven. Leef bij de Dag! Hoe vaak horen we dit mensen wel niet zeggen maar kan jij vertellen wat ze daar nou precies mee bedoelen?

Tijdens mijn Spirituele Ontdekkingsreis kwam ik op een Pad dat ik Leven met meer Aandacht noem. Naarmate ik ouder werd en er steeds meer in mijn leventje gebeurde, werd mijn Bewustzijn en Aandacht Verzwakt. Dit gebeurde door Tijdelijke Afleidingen (Denken), Verwarring, Illusies, Pijn, Verdriet, Eenzaamheid, Depressies, Gewoontes en Aangeleerd Gedrag.

Op dat moment zoek je naar Oplossingen om weer de dingen te kunnen doen die je normaal gesproken met Gemak kon doen. Je maakt Plannen maar vaak doe je juist wat je wilde doen Niet of je doet het Wel maar in je hoofd ben je met nog 10.000 andere Gedachtes bezig. We zijn zo in onze Gedachtes verzonken, dat we de dingen die gedaan moeten worden, doen vanuit een Onbewuste staat, Gewoonte of Tegenzin.

Dat het ook anders kon, merkte ik gelukkig weer toen ik langzaam uit m'n Depressie kwam. Omdat ik veel gebonden was aan huis en geen geld had verzon ik de meest gekke dingen om mezelf maar bezig te houden. Ik had er veel moeite mee omdat ik alles wat ik deed niet meer met Aandacht deed. Ik zat nog teveel in mijn hoofd.

Ik ben voor mezelf dingen gaan doen met meer Aandacht en dat begon met: Aandachtig Kijken. Gewoon elke dag op de meest rustige momenten op mijn balkon zitten en kijken wat ik allemaal zag. Ik begon de Wolken, Vogels, Bomen, Bloemen, Insecten etc allemaal weer te zien. Ooit wel eens gewoon simpel zitten kijken naar een spin die zijn web aan het maken is?

Ik vond het ontzettend mooi om te zien. Van daaruit begon ik met Aandachtig Luisteren en hoorde de Vogels weer Zingen. Ik hoorde de Regen kletteren op de Bladeren van de Bomen en vond het een heerlijk geluid. Ik hoorde weer het Kindergelach op de straten en ging meer naar Muziek luisteren. Van het Luisteren ging ik naar het Aandachtig Ruiken.

Het lekkerste wat ik vorig jaar zomer heb geroken was...de geur van Regen dat zich vermengd met Aarde. Ik ging weer het Gras ruiken, Bloemen en alle lekkere geuren van Voedsel. Voor mij was dit een belangrijk onderdeel van het verwerken van mijn Eetstoornis. Ik ging weer Proeven wat ik at, Ruiken wat ik at, Kijken wat ik at en vooral meer Aandacht besteden aan Wat ik at en Wanneer.

Maar het proces ging verder met Aandachtig kijken naar alles om me heen. Het zal misschien heel Gek klinken maar ik kickte een keer van het Aandachtig Kijken naar mijn Toilet hahaha. Sta je er wel eens bij stil hoe zo'n Handeling van naar de Wc toegaan werkt of doe je dat ook allemaal uit Gewoonte?

Wel eens opgemerkt wat zo'n Wc-pot, het Water, Toiletpapier en Spray voor jou doen? Sta je er nog wel eens bij stil hoe heerlijk het voelt als je de warme douchestralen op je lichaam voelt? Ik heb gemerkt dat als ik in mijn hoofd zit, mijn aandacht niet bij datgene is wat ik aan het doen ben omdat het met de jaren Gewoontes geworden zijn.

Ik ben begonnen met meer Aandacht schoon te gaan maken en merkte dat ik het nog leuk vond ook om schoon te maken. Ik vond het helemaal niet erg meer om te doen. Zo ging ik ook met meer Aandacht koken, boodschappen doen, foto's in lijstjes zetten, tekenen,lezen, tv kijken, eten, aankleden, schilderen etc.

Kijk maar eens waar je aan denkt als je je tanden aan het poetsen bent. Hoeveel Gedachtes gaan er dan door je hoofd? Stop dan eens met Denken en Kijk naar je tandenborstel, de tandpasta, het water, voel de bewegingen die je maakt. Ik heb gemerkt dat als ik alles met meer Aandacht Doe, ik meer en meer uit mijn hoofd ben. En alles wat ik doe ook heel leuk vind om te doen, hoe simpel iets ook kan lijken.

Ik begin nu ook sneller op te merken wat ik nou "verkeerd" doe zodra ik weer in mijn hoofd zit te malen. Alles wat je wilt veranderen heeft wel tijd nodig, dus geef niet op als het niet meteen lukt. Het klinkt misschien simpel maar Let maar eens op hoe jij door het leven gaat en hoeveel er aan je Voorbij gaat door al dat malen in je hoofd.

Het is moeilijker dan je denkt maar het is een begin om uit je hoofd te komen zodra je met meer Aandacht gaat Leven. Hoe vaak zie je mensen een bloemetje in ontvangst nemen en dank je zeggen, zonder dat ze er ook maar naar kijken of aan ruiken? Waar dankt men voor als men niet eens de aandacht neemt om te kijken naar die bloemen of te ruiken eraan? We leven teveel vanuit Gewoontes.

Alles wat Aangeleerd is of een Gewoonte is geworden, kan je veranderen door te beginnen te leven met meer aandacht voor alles wat je Ziet of Niet ziet! Je innerlijk zal hierdoor ook een stuk Wijzer worden. Meditatieoefeningen zijn vaak juist zo Moeilijk omdat het Zonder Aandacht gedaan wordt.

Zoek uit wat Jij leuk vind om te doen en waardoor Jij Uit je hoofd komt en Maak er een Meditatieoefening van. Luister niet naar mensen die zeggen dat hun Meditatieoefening de Enigste juiste is want iedereen is anders en daardoor hebben we weer andere Dingen of Vormen van meditatie nodig om tot rust te komen. Uiteindelijk draait het er niet om Wat je doet om uit je hoofd te komen maar het punt waarop je weer Aandachtig kan Ademhalen waardoor je weer beseft dat je ....Leeft.

Als ik zonder Aandacht dans, gaat het Niet lekker of dans ik stijf terwijl als ik Met Aandacht dans, dans ik heerlijk. Als ik Zonder aandacht huishoudelijke klusjes doe, vind ik het Vervelend om te doen maar als ik het doe Met aandacht, dan vind ik het helemaal Niet Erg om te doen. Als ik Zonder aandacht muziek luister dan hoor ik Geen teksten meer maar als ik Met aandacht luister dan hoor ik de teksten Beter. Als ik Zonder aandacht lees dan Begrijp ik Minder maar als ik Met aandacht lees, dan Begrijp ik Meer. En zo kan ik nog wel tig dingen verzinnen als voorbeeld hahahaa

Aandacht helpt ons Bewustzijn te Versterken. Als je iets met meer Aandacht doet krijg je ook meer Inzicht in wat er op Dat Moment nou Echt gebeurd. Het helpt je dus om in het Nu te leven en ook de dingen meer te Waarderen. Je zal ook merken dat het meestal je eigen Angst is voor Iets of Iemand dat je Verlamd en je tot Denken doet zetten.

Angst Vertraagt, juist door de dingen met meer Aandacht te Doen Minder je de Warrige Vaart in je Hoofd en kom je zelf weer Meer in Beweging.

Liefs Ivy

Update Juni 2007

Wij mensen zijn zo gewend om te Overleven dat we gewoon niet weten Hoe we moeten Leven. Niet weten hoe we kunnen Genieten van ons leven of Vrede, Vreugde en Vrijdheid kunnen ervaren. Onze eigen manier van Denken zorgt er voor dat wij of Ongelukkig zijn en Lijden of Gelukkig zijn en Genieten. Wanneer wij ongelukkig zijn en pijn lijden kan dat alleen maar zijn omdat je uit het NU, dus je Bewuste staat van Zijn - Liefde, geschoten bent. Je identificeert je dan teveel met je Gedachten en Emoties maar je bent Niet die gedachtes en emoties. Je bent Bewust Zijn en dat heeft geen Vorm.

Je gedachten bestaan dan uit Negatieve dingen uit je Verleden (oude trauma's en herinneringen) of dingen die gelinkt zijn aan de Toekomst (wensen, verwachtingen, begeerte, verlangens). Wanneer deze wensen etc niet gauw genoeg uitkomen kunnen ze ervoor zorgen dat je in een frustratietoestand schiet en van daaruit kan je belanden in andere negatieve emoties zoals boosheid of verdriet welke je weer kunnen doen belanden in stress, depressies of andere psychische of lichamelijke ziektes.

Zodra je met je gedachten in het verleden of de toekomst zit belandt je automatisch in Angst. In het Nu bestaat er geen angst, lijden, gebrek etc. Dus wanneer je merkt dat je pijn lijd of niet gelukkig bent wees je dan bewust van het feit dat je met je hoofd in het verleden of de toekomst zit. Hoe keer je weer terug naar het nu? Door je aandacht te richten op de dingen die je nu aan het doen bent. Door alles te aanvaarden zoals het nu is, dus als je op dit moment geen werk, sociale contacten of geld hebt of je voelt je verdrietig, boos, teleurgesteld, gekwetst, eenzaam of wat dan ook, Aanvaard dat dan. Want alleen wanneer je de dingen neemt zoals ze nu zijn, dus accepteert wat er is of wat je voelt, keer je weer terug in het nu en verdwijnt dus ook het lijden weer.

Wanneer je de dingen niet aanvaard zal je zien dat je angst groter zal worden en langer zal aanhouden. Waar je je aandacht op richt groeit! Wanneer je de dingen accepteert zal je zien dat je angst afneemt en zelfs verdwijnt.

Dus om het simpel te zeggen draait het allemaal om je eigen manier van Denken. Identificeer je je met je vorm, gedachten en emoties of ben je bewust dat je bewust zijn bent? Je kan kiezen om te denken vanuit het verleden en de toekomst, dit creeert Angst en Lijden. En je kan kiezen om je aandacht te richten op het nu en dit creeert Vrede, Vreugde en Vrijheid.

Het zal flink oefenen zijn hoor dat terugkeren naar het nu. Wees niet te streng voor jezelf want wanneer je je hele leven lang hebt zitten Overleven schakel je niet 123 om in het Genieten van het Leven. Net zoals elke verslaving dienen we eerst af te kicken en in dit gebeuren gaat het om het afkicken van onze verslaving aan het negatief denken. Dat zal wel even wat tijd kosten maar in de tussentijd kan je lekker gaan oefenen in het bewustworden van je eigen emoties en manier van denken en het accepteren van wat er Nu is.

Voel je pijn, verdriet, teleurstelling, boosheid, woede, angst etc? Erken dan dat die emoties bij je ego - duistere kant horen en dus een deel van jezelf zijn. Ze mogen er zijn, wanneer je het kan erkennen kan je met de volgende stap verder gaan en dat is die emoties en je situaties te accepteren. Wanneer we erkennen en accepteren zullen we vanzelf loslaten.

Voel jij je nu down, boos of verdrietig? Kijk dan nu eens naar wat je nu niet accepteert.

Liefs Ivy

 

Meer over Nu leven:

Mei 2009

Het ego wilt ons terugtrekken in de Tijd (verleden en toekomst) en door te Denken dat je nog niet zo ver bent als anderen, niet goed genoeg bent, niet sterk genoeg bent, niet klaar bent, nog dit of dat moet doen voordat je echt vrij en gelukkig kan zijn, verplaats je jezelf alweer in de tijd. Je zegt nl met die woorden (al die oude overtuigingen) dat je tijd nodig hebt om dit of dat nog op te lossen voordat je Klaar of Goed Genoeg bent en zo stap je alweer uit het Nu. In het Nu maak je Nu je keuzes, handel je Nu naar wat je al weet.

 

Het is Onmogelijk zegt de Trots
Het is Riskant zegt de Ervaring
Het is Zinloos zegt het Verstand
Geef het een Kans fluistert het Hart...