Meditatie 2

Geschreven op woensdag 12, vrijdag 14 Maart 2003

 
Homepage
 
Begeleiding
 
Tarieven
 
Transformatie
 
Transformatie
 
Links
 
Contact
 
 

Ik heb nog moeite om Vrij op straat te lopen omdat ik dan veel Negatieve Energie voel en dit opslurp als een spons. Hetzelfde ervaar ik bij Gesloten mensen waar geen Communicatie bij mogelijk is en ruimtes waar iedereen stil valt en er dus een Negatieve Lading hangt. Ik ben heel gevoelig voor dingen die niet uitgesproken worden, kan dan ook heel confronterend zijn door juist die dingen aan te kaarten waar mensen liever niet over praten: Gevoelens en Gedachtes.

Ik probeer nu iets te doen aan het probleem op straat door een gebed dat ik pas gelezen heb en zo mooi vond, op te zeggen als ik me angstig, rot voel of merk dat ik teveel negatieve energie opslurp. Het maakt me vrolijker, geeft me kracht en vooral rust dus de Angst verdwijnt.

Gebed:

God straalt door mij heen
Hij en ik zijn altijd één
Hoe en waar ik ben heeft hij me nodig.
Twijfel, vrees of plannen maken is overbodig
Zolang ik me maar vrij voel en me ontspan
Realiseert Hij door mij Zijn Liefdevolle Plan.

Dansen

Dit zijn wat van mijn eigen oefeningen want ik ben niet zo goed in het visualiseren tijdens de meditatieoefeningen die ik in boeken lees.

Zet muziek op dat je een goed gevoel geeft, of het nu een langzaam of snel ritme heeft. Ga voor een spiegel staan met je gezicht, dus niet met je hele lichaam. Ontspan en begin heel langzaam te bewegen op de muziek. Voel je lichaam bij elke beweging die je maakt. Luister naar het Ritme van de muziek en probeer je lichaam op het ritme mee te bewegen en blijf je lichaam voelen. Je zal merken dat je steeds beter gaat bewegen tot je aan het dansen bent.

Kijk nu af en toe eens mee in de Spiegel en stel je eens voor dat je in een overvolle discotheek staat te dansen voor een groot publiek. Wees niet bang, niemand die je ziet dus leef je uit. Als je dit vaker doet zal je merken dat je ook zonder drugs of alcohol op kan genieten van een avondje uit in een discotheek en je zal de blikken van mensen die je normaal gesproken misschien onzeker maakten, niet meer zien.

Als je uit je Gevoel gaat, zal je snel weer iedereen zien of minder lekker dansen. Dus oefen voor de spiegel en dans alsof niemand naar je kijkt, zit in je gevoel, voel het ritme. Deze oefening helpt mij dus om totaal in mijn gevoel te komen, m'n hoofd leeg te maken en te ontspannen. Meditatie is een vorm van rust brengen in die malle molen in je hoofd, die ontstaan door al die gedachtes. Het schijnt dat we per minuut ongeveer 200 Gedachtes hebben!!! Voor mij zijn Dansen, Zingen, Huilen, Schrijven dus 1 van de vele vormen van Mediteren.

Schrijven

Als ik vast loop in mijn gedachtes en ga malen dan is het voor mij helend en rustgevend om alles wat ik denk op te schrijven. Ik schrijf al vanaf mijn 11e in Dagboeken en dit lucht zo op. Je schrijft je problemen van je af op deze manier, je maakt ruimte in je hoofd door hetgeen dat je denkt op het papier achter te laten.

Ik hou al jaren een Dankbaarheidsdagboek bij. Hier schrijf ik elke dag minstens 5 dingen op waar ik die dag Dankbaar voor was. Dit kan gaan over bv: dankbaarheid omdat ik een dak boven m'n hoofd heb, genoeg geld heb om te eten, warm water heb, kleren aan mijn lijf heb om me warm te houden, een gesprek met vervelende instellingen goed verlopen is, m'n eten goed gelukt is, ik geen vreetbui heb gehad of terugval, vogels hoor fluiten,mezelf meer en meer word, de zon schijnt etc.

Daarnaast heb ik een schrift waar ik elke dag alle dingen in opschrijf waardoor ik me trots voelde of gewoon goed van mezelf vond.Bv: als ik iemand geholpen heb in de supermarkt of elders, daklozenkrant koop, geld geef aan mensen die het minder goed hebben, iets moeilijks moet doen en het lukt, mezelf lekker insmeer met bodylotion, goed eet,mezelf iets kleins gun, sport, klusjes afhandel, creatief bezig ben geweest etc

Verder heb ik tijdens mijn Therapie voor Eetstoornissen, een oefening geleerd die me helpt mijn gedachtes te analyseren en een meer Evenwichtige Gedachte te bedenken.Hoe je zo'n oefening op papier kan zetten en wat voor vragen je jezelf kan stellen om de antwoorden te vinden, laat ik zien bij de Link: Gedachterapport.

In zo'n Gedachterapport schrijf je het probleem op dat je doet malen in korte woorden op(als je uitgebreid gaat schrijven kan je nl weer in het malen terecht komen) . Je gaat dan kijken wat voor stemming die gedachtes je opleveren en geeft het een cijfer in procenten. Daarna ga je de Automatische Gedachtes opschrijven in het kort.

Hierna ga je aan de hand van een aantal vragen de Bewijzen Voor die gedachtes opschrijven. Daarna de Bewijzen Tegen die gedachtes. Daarna vorm je een zin met iets uit de Bewijzen Voor en de Bewijzen tegen en je zal zien dat je stemming ook verandert. Als laatste schrijf je weer je stemming op en geef je het weer een cijfer in procenten.

Je zal zien dat je stemming verandert na zo'n oefening, het brengt rust in je hoofd, het haalt je, door een klein beetje inspanning om het op te schrijven, uit het denken waardoor je weer dichter bij jezelf komt. Je gaat ook anders tegen situaties aankijken en je negatieve denken verandert in een evenwichtig denken.

Loopoefeningen

Begin met Aandachtig te Lopen. Til je Rechtervoet voet op en Adem In, als je je voet op de grond zet, Adem je Uit. Doe dit ook met je Linkervoet, Adem In bij het optillen en Uit bij het neerzetten op de grond. Herhaal dit een paar keer voor de spiegel en kijk naar je voeten tijdens de oefening.

Als je het eenmaal door hebt, het In- en Uitademen en het Optillen en Neerzetten van je voeten, beeld je dan in dat je een Modeshow of Verkiezing loopt. Bij elke stap die je zet blijf je Ademen en Voel je je Lichaam. Je recht je schouders en rug en blijf je lichaam Voelen bij elke stap. Je zal zien dat je je echt een Mannequin of Dressman voelt.

Deze oefening brengt rust, kracht en een dosis Zekerheid en je gaat er beter door lopen en leren om Aandacht te krijgen voor alles wat je doet. Lopen is iets wat mensen voor Gewoon aannemen, dat deed ik ook. Totdat ik voor de 3e x werd aangereden en een maand niet meer kon lopen en daarna nog eens 5 maanden met krukken heb moeten lopen en dat terwijl mijn been niet eens gebroken was!!

Hierna heb ik nog in totaal 2 jaar Fysiotherapie gehad en tot de dag van vandaag heb ik nog last van mijn voeten en enkel. Doordat ik niet meer op hakken kon lopen, droeg ik schoenen die niet echt Modisch waren maar wel aangenamer waren en minder risico leverden om door mijn enkel te gaan. Je loopt anders op> hakken dan op platte schoenen of gympen.

Ik verloor door mijn onzekerheid een groot deel van mijn vrouwelijkheid hahaha juist omdat ik gewend was om altijd op hakken te lopen. Ik ging minder vrouwelijk lopen met platte schoenen, voelde me niet echt lekker met van die stom uitziende schoenen en werd onzekerder.Tuurlijk lag dat niet aan de schoenen maar hoe ik op dat moment in mijn vel zat. Nu leer ik mezelf weer aan om Aandachtig te lopen door deze Loopoefening en ik zeg je: ik voel me stukken beter na zo'n tijd heen en weer lopen hahahaa.

Elke Vorm van Beweging is of kan een vorm van Meditatie zijn. Je kan gaan Tekenen, Creatief zijn, Schoonmaken, Borduren, Schilderen,Klussen, Sporten, Dansen, Lopen of wat dan ook. Verzin iets waardoor je moet Bewegen en je zal zien dat het je uit je Denken zal halen en je Rust zal schenken. Je zal hierdoor ook weer leren te waarderen hoe fijn het kan zijn om even rustig op je bank te zitten en Niets te doen.

Visualisatieoefening

Doe je ogen dicht en stel je een schoon Schoolbord voor met een krijtje in je hand. Teken nu een Cirkel met je krijtje en Zie die cirkel ook echt op het schoolbord. Wis het uit en teken nu een Stoel en zie het ook echt op het schoolbord. Wis dit uit en teken nu een Vierkant, een Driehoek, een Tv, een Trap of wat dan ook maar hou het makkelijk en Zie wat je tekent voordat je het schoolbord weer schoonmaakt en opnieuw gaat tekenen.

Pak een kaars en steek deze aan. Concentreer je op de vlam en denk nergens aan. Adem In en Uit. Op het moment dat je merkt dat je gaat denken zeg je iets op dat jou Kracht geeft terwijl je Uitademt(ik gebruik het woord God). Dit is een oefening die je moe kan maken dus kijk uit met waar je de kaars neerzet.

Praten

Geloof het of niet maar ik ben jaren een Gesloten persoon geweest. Niet omdat ik dit zo graag wilde maar in eerste instantie omdat ik eerst niet kon praten over mijn ervaringen zonder te huilen. Door het huilen kon ik niet meer praten omdat ik me schaamde en niet durfde te praten maar ook omdat ik niet geleerd heb om me te uiten.

Ik kreeg van mensen te horen dat ik Gek was of teveel Klaagde. Hierdoor leerde ik alleen maar om onafhankelijk te worden en ging zelf op jacht naar oplossingen voor mijn problemen. Alhoewel dit me met veel vallen en opstaan lukte, miste ik het om over mijn ervaringen te praten. Dit te delen, zelfs als ik vast liep, hoopte ik op steun zodat ik uit het malen kon komen.

Ik ging me met de jaren steeds sterker en vrolijker voordoen dan ik me voelde omdat ik ook nergens m'n ei kwijt kon ook al kon ik me toen goed uiten. Daar ik in mijn omgeving niemand vond die op mijn level mee kon denken of me begreep, zocht ik mijn heil bij Psychologen als het mij te zwaar werd. Nu heb ik geleerd dat juist het Praten voor mij rustgevend werkt.

Het lucht op, voorkomt problemen, en geeft je meer inzicht in tegenstelling wanneer je niet praat, alles voor je houd, dus opkropt en je hoofd nog voller maakt met gedachtes. Vroeger werd praten over je ervaringen bestempeld als een Zwakte, nu zie ik het als mijn Kracht.

Bij veel meditatieoefeningen leren ze je dan ook om op de Uitademing iets te zeggen met kracht. Of bij het Huilen, Gapen, Uitrekken, Niezen, dit te doen met Geluid. Hetzelfde geldt voor het Zingen of Mantra's(heilige spreuken) opzeggen. Het gebruiken van je Stem is ook Rustgevend, het is een vorm van Uiten dus ook goed als meditatieoefening.

Helaas is het niet Communiceren met elkaar 1 van de grootste problemen in de Wereld en zorgt dan ook voor een hoop ellende. Meestal is het dan ook niet de Angst om de Dingen te Doen die Goed voor ons zijn maar is het de Angst voor de Angst dat ons tegenhoud, die dingen te doen.

Juist bij het Transformeren(veranderen, herprogrameren van jezelf) zal je je Angsten onder ogen moeten zien en daar iets aan Doen. Ooit in je leven was Praten geen probleem voor je dat is pas veel later ontstaan. Naast het Spiritueel Groeien is Praten nu 1 van mijn favoriete bezigheden.

Masseren

Een Massage krijgen is iets wat iedereen denk ik wel fijn vind. Elkaar aanraken(dus ook Zonder sexuele bedoelingen), strelen, liefhebben etc kan dus ook rustgevend werken en kan dus ook weer als Meditatieoefening dienen. Laat je haar eens een kwartiertje door iemand Kammen, of je hoofd masseren door met je handen door iemands haar te gaan.

Er zijn zoveel manieren waardoor je dichterbij jezelf en je gevoel kan komen. Zo kan je jezelf dus aanleren om van heel veel dingen een Meditatieoefening te doen, het enige dat je hoeft te doen, is alles wat je doet, te doen met Aandacht!!!!

Natuur

Omdat ik geen geld had voor allerlei meditatiecurcussen, ben ik zelf gaan zoeken naar vormen van meditatie. Ook omdat de Visualisatieoefeningen me niet lukten. Ik kwam uit op het zitten op mijn balkon als iedereen naar bed was of nog lag te slapen. Ik wilde Rust en op die tijden is het het stilst. Ik ging Kijken naar alles wat er zich nog meer in onze Ruimte bevind.

Zo Zag ik weer met Aandacht de Sterren, de Maan, de Zon, de Wolken, de Bomen, de Insecten, de Regen, Sneeuw, Onweer. Rook ik weer hoe Regen en Aarde ruikt als het zich met elkaar vermengd, Hoorde ik weer hoe regendruppels kunnen klinken als ze op de bladeren neerkomen, Zag ik weer hoe Onweer de hemel kan verlichten.

Ik heb altijd een hekel gehad aan Regen, Wind, Sneeuw en Kou tot het moment dat ik ging Mediteren op mijn eigen manier op mijn Balkon. Nu heb ik nergens een Hekel meer aan alhoewel mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar de Lente en Zomer omdat er dan meer (Zon) Licht is en we Vrolijker in ons Hart zijn door de Aanraking van de Warmte van dit Licht.

Door te genieten van de Natuur ging ik meer respect krijgen voor alles wat leeft. Ik sla nu zelfs geen Muggen meer dood, kan intens genieten als ik een insect ontdek die een spinneweb aan het maken is. Ik vind het grappig om te Zien hoe mijn irritatielevel werkt als er een vlieg of mug om me heen bromt/zoemt. Ik vind het heerlijk te Zien en mee te Voelen hoe een vogel vliegt of te Horen wat voor geluiden ze maken.

Ik vind het zalig om de duiven te voeren en zo zijn er nog zoveel mooie dingen te Zien die we als Gewoon Beschouwen. De Natuur brengt je dichterbij jezelf dan je ooit voor mogelijk zou houden. Kijk eens met andere ogen Aandachtig om je heen, Geniet en probeer te zien dat Rijkdom niet inhoud dat je veel geld moet hebben. We zijn allemaal Rijk als je het eens anders durft te Bekijken, Beleven.

Ademen

Dit is een Chi Kung oefening die ik heb geleerd tijdens een body- en stresscurcus om beter te leren ademen en met je stress om te gaan. De Lengte van hoe je je armen beweegt, gaat samen met de duur van het in- en uitademen. Deze oefening kan je een paar keer herhalen.

  1. Sta stevig met je voeten op schouderbreedte, handen met de palmen naar je benen gericht.
  2. Adem in door de neus, de handen gaan nu omhoog alsof je iets naar boven tilt tot borsthoogte.
  3. Adem uit door de mond, de handen gaan nu omlaag alsof je iets naar beneden drukt.
  4. Adem in door de neus, de handen gaan nu omhoog alsof je iets naar boven tilt tot borsthoogte.
  5. Adem uit door de mond, de handen gaan nu naar voren alsof je iets van je af duwt.
  6. Adem in, je handen gaan nu omhoog tot boven je hoofd.
  7. Adem uit, je handen gaan nu rond opzij naar omlaag.

één van de simpelste manieren om uit je Denken te komen is simpelweg: Ademen. Alle meditatieoefeningen draaien uiteindelijk om de Ademhaling. Het regelmatig Ademen brengt je nl in het Nu en haalt je uit je Hoofd. Je zal zien dat je de dingen die je zo graag Wilt Doen, met meer Aandacht zal Doen. Je gaat Leven en niet alleen nog maar Denken. Dit is een hele simpele oefening: tel tot 10 tijdens het Inademen, dan tel je tot 10 tijdens het Uitademen. Probeer dit net zo lang te oefenen tot je het Automatisch doet.

Ga niet Moeilijk lopen doen of denken over meditatie, zoek gewoon uit welke vorm van meditatie bij jou past en begin dit elke dag uit te oefenen. Hou van jezelf en schenk jezelf op z'n minst 10 minuten rust. Je zal zien hoe fijn het voelt en die 10 minuten zullen snel meer worden hahaha. Geef de moed niet op als dingen niet altijd lukken, we zullen nooit perfect worden zoals de maatschappij van ons verwacht. Perfect ben je pas werkelijk als je ook je zwakke kant durft te accepteren en laten zien naast je sterke kant. En sommige dingen hebben nou eenmaal meer tijd nodig om iets Af- of Aan te leren.

Liefs Ivy

 

Als je Aarzelt, Groeit je Angst, als je Waagt, Groeit je Moed...