Hooggevoelig-HSP
Geschreven op maandag 30 augustus 2004

 
Homepage
 
Begeleiding
 
Tarieven
 
Transformatie
 
Transformatie
 
Links
 
Contact
 
 

Om meer duidelijkheid te krijgen voor mezelf over dit onderwerp heb ik wat sites gelezen die over Hooggevoeligheid gaan. Enkele dingen heb ik van het net gehaald en uitgelegd aan de hand van mijn eigen ervaringen hiermee. Dit onderwerp boeit mij enorm omdat ik zelf ontzettend veel last heb ondervonden w.b.t. deze gevoeligheid. Ik heb door deze informatie weer wat meer inzicht in Hsp en mezelf gekregen en hoop dat het voor jou ook een beetje helderheid en verlichting brengt, net als dat het voor mij nu weer opnieuw doet.

Ik heb een aantal jaren niet gewerkt, burnout gehad, mezelf om laten scholen en daarna weer gaan werken. Anderhalf jaar geleden kwam ik in een winkel te werken en kon ik bij heel veel mensen daar voorvoelen hoe ze zich op dat moment voelden. Als ik vroeg hoe of ze zich zus of zo voelden dan werd dat ook altijd bevestigd. Zo kon ik voor mezelf kijken of ik het bij het juiste eind had wat ik bij anderen voelde. Toen ik vertrok op die werkplek ben ik daarna 8 maanden werkeloos geweest, veel thuis dus weinig 'gewerkt' met gevoelens voelen van anderen. Het nare wat er bij gebeurde is dat ik daardoor weer veel thuis zat en weinig in contact kwam met anderen en dus ook geen gebruik meer maakte van mijn gave. Ja ja ik begin het Hsp als een gave te zien

Mijn denken veranderde en ik 'vergat' het Hsp en begon steeds meer last te ondervinden als ik naar buiten moest. Nu ik sinds kort weer werk merk ik dat ik het gevoel van anderen onbewust overneem en niet snel genoeg bewust ben dat het niet mijn gevoel is. Het zal wel weer goedkomen als ik er weer aan gewend ben dat ik mensen om me heen heb en me weer wat bewuster word van het hele Hsp. Daarom schrijf ik nu ook over dit onderwerp, meer voor mezelf als hulpmiddel en wat meer helderheid.

Ik heb altijd geweten dat ik heel erg gevoelig was maar ik wist niet hoe ik hiermee om moest gaan. Als ik aan mensen vertelde dat ik gewoon heel gevoelig was, vertaalden zij dat naar: ze irriteert zich snel aan alles of je bent te kwetsbaar. Mensen begrepen me niet, althans zo heb ik het ervaren en zo ervaar ik het nu nog steeds, dat ik gewoon niet begrepen word.

Eigenlijk leerde ik er mee omgaan door mijn soulmate ongeveer anderhalf jaar geleden. Hij was degene die mij er eigenlijk op attent maakte dat ik zijn gevoel voelde. Op dat moment was het een gevoel van angst, ik voelde me klote maar op het moment dat hij zei dat ik hem voelde en het niet mijn gevoel was voelde ik een opluchting. Ik maakte van die wuivende handbewegingen en zei: hou bij je, hou bij je. Ik ben dank zij hem hier bewust van geworden en toen ben ik het ook gaan uitproberen door mensen te vragen naar hun gevoel als ik dingen te sterk voelde. Op dit moment sta ik weer te veel open en heb ik er soms teveel last van, dus.....werk aan de winkel.

Het schijnt dat mensen die Hooggevoelig zijn, Hsp'ers worden genoemd wat betekend: Hoog Sensitief Persoon. Hsp is een ander woord voor heldervoelend zijn. Hoog sensitieve personen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor vangen ze informatie, stemmingen en prikkels op die door anderen vaak niet wordt opgepikt en horen, zien, voelen ruiken en denken ze meer dan anderen. Dit proces is voor een groot deel onbewust en lichamelijk. Geen wonder dat dit soort personen de neiging hebben zich af en toe terug te trekken om bij te komen en hun energie weer op peil te krijgen.

Het zijn mensen die zorgzaam en bewust zijn, veel dromen en fantaseren. Ze denken veel na en bekijken alles van verschillende kanten. Ze zijn snel ontroerd door b.v. kunst, natuur of film en ze zijn creatief. Verder ontwikkelen ze zich vaak heel snel(vooral als er begripvol wordt omgegaan met hun hooggevoeligheid) en ze willen in hun eigen tempo werken en houden van stilte en rust.

Toen ik anderhalf jaar geleden via internet op zoek ging naar informatie over HSP werd me al snel duidelijk dat ik in deze catagorie val. Ik herken mezelf overal in en het voelt als een verademing als je beseft dat je niet gek, vreemd of raar bent. Mijn gevoeligheid is dus te verklaren, ik gebruik meer het woord gevoelig maar het is hooggevoeligheid. Hmmm zo word ik toch weer in een hokje geplaatst maar ja dat krijg je als je dingen wilt verklaren met woorden.

Ik las allerlei dingen waarbij ik steeds maar weer dacht: hee dat heb en ken ik ook of hee dat overkomt mij ook steeds. Zo kan ik ontzettend veel last hebben van de vele indrukken, stemmingen en emoties die tot me komen zodra ik mijn huis verlaat. Dan voel ik de energie buiten, ik voel de stemmingen en emoties van mensen, ik pik de negatieve energie op en poefffff voordat ik het goed en wel doorheb zit het in mij!!! En ik kan je zeggen als je er niet mee om weet te gaan voelt het alsof je in de hel zit.

Je voelt je onzeker, bang, down, boos, gekwetst, alle gevoelens en stemmingen die mensen maar kunnen hebben, die voel je en je neemt het over. Je bent net een spons die alle negatieve energie van anderen wilt opzuigen in de hoop dat zij zich beter voelen en het goed hebben. Jaren heb ik dit gedaan, dan voel je de onzekerheid bij andere mensen als ze bij je in de buurt staan. Om hun een beter gevoel te geven ging ik me dan minder voordoen dan ik in feite ben. Je geeft jouw kracht en energie weg tot je leeg bent en dan?

Nou het enigste dat ik op zulke momenten dan wil is maken dat ik thuiskom. In mijn veilig huisje zitten waar ik zuivere energie voel, waar ik kan uitrusten en mezelf weer kan opladen met positieve energie. Waar ik alleen maar met mezelf te maken heb en me als het ware even af kan sluiten voor alle gevoelens en indrukken van buitenaf. Ik denk dat veel mensen dit zullen ervaren als vluchtgedrag maar ik zelf zie het toch anders. Ik zie het terugtrekken van mezelf meer als verschoningsproces. Ik verschoon mezelf van energie dat niet bij mij hoort.

Ik heb zelf altijd moeite me te concentreren in groepen mensen. Zelfs als er 2 mensen voor me staan heb ik al moeite want ik weet dan niet zo snel op wie ik me moet focussen. Ik ben dan ook echt een 1 op 1 persoon. Ik praat liever met 1 persoon waar ik dan ook mijn volledige aandacht aan kan geven . Maar het belangrijkste voor mij is dat ik op die 1 op 1 manier heel goed bewust ben hoe de ander zich voelt of hoe ze iets bedoelen al zeggen ze dat op dat moment niet. Daarbij weet ik uit ervaring dat mensen zich veel opener opstellen als je 1 op 1 met ze praat.

Het zou voor mij een verademing zijn als ik deze bewustheid die ik heb als ik 1 op 1 bezig ben met iemand, ook zou hebben als ik met meerdere mensen in een ruimte ben. Mijn valkuil is dat ik dan teveel indrukken krijg van buitenaf en het gevoel dat ik dan overneem als het ware Niet snel genoeg kan plaatsen. Ik ben me dan op dat moment dus minder bewust van mijn hooggevoeligheid. Op zo'n moment overvalt het gevoel me, ik raak als het ware inwendig in paniek, vraag me dan af waarom ik me klote voel terwijl er geen reden voor is. Ik besef op zo'n moment niet snel genoeg dat het niet mijn gevoel is en kan het niet plaatsen bij iemand om me heen. Zo ontstaat het grootste nadeel van mijn hooggevoeligheid: onzekerheid

Op dit soort momenten zou ik dus het liefst thuis willen zijn, me terug willen trekken en weer tot mezelf komen. Maar ja je kan moeilijk van je werk, afspraken etc weglopen om jezelf weer te verschonen van al die indrukken, gevoelens en emoties. Juist om deze reden ben ik op zoek gegaan naar informatie over HSP want van mezelf weet ik dat ik een vrij zelfverzekerd meisje ben maar vanuit mijn hooggevoeligheid kan ik me vrij onzeker gaan voelen als ik me niet snel genoeg bewust ben dat ik andermans gevoel heb overgenomen. Het is dus niet altijd even fijn om andermans gevoel te kunnen voelen.

Een HSP'er heeft meer tijd nodig om al die indrukken die je de hele dag opdoet te kunnen verwerken dan normaal gesproken nodig is. Indrukken komen binnen via je zintuigen. Dus als je iemand Ziet, een Geluid hoort, iets Ruikt, een sfeer Voelt als je een ruimte binnen komt of iets Proeft. Als Hsp'ers de kans niet krijgen om zich terug te trekken, dan kunnen ze nogal snel over hun toeren raken. Een teveel aan indrukken en prikkels wordt door hooggevoeligen als negatief ervaren en hebben vaak langer de tijd nodig om hiervan te herstellen.

Ik heb het zelf een keer meegemaakt dat ik naar een bijeenkomst ging waar een video gedraaid zou worden. De dingen die verteld werden door die persoon hadden mijn gedachtes en dromen kunnen zijn. Ik voelde me toen al zo overweldigd, het was een heftig en mooi gevoel, op dat moment voor mij dus ...too much!! Later stond ik bij 2 personen en wist ik bij God niet op wie van de 2 ik me nou moest concentreren want ze zeiden beiden niet echt veel en ik had het gevoel ook niets te willen zeggen. In mezelf dacht ik alleen van: ik moet hier weg, ik wil hier weg, naar buiten en toen heb ik iets gedaan wat ik normaal nooit deed, ik verontschuldigde me en zei dat het gevoel een beetje te heftig was en ik even weg moest. Op dat moment was ik dus over mijn toeren en had dringend behoefte aan het alleen zijn. Hsp'ers leiden vaak een teruggetrokken leven.

De voordelen van Hsp zijn dat je een sterke intuitie (6e zintuig)hebt en interesse en inzicht hebt in spirituele zaken. Dit deel is goed ontwikkeld en hierdoor kan je fouten, leugens of gevaar sneller signaleren en dus ook vermijden. Je hebt een brede belangstelling, Je doet je werk nauwkeurig en je werkt hard, je kan je goed concentreren als je niet door andere mensen wordt afgeleid, je bent in staat om dingen op een dieper niveau te verwerken, je kunt andere mensen (vaak ook planten en dieren) goed aanvoelen, je denkt vaak na over de diepere dingen in het leven.

Een voordeel en nadeel tegelijk (voor mij dan): je bent heel gevoelig voor medicijnen. Ik kreeg in het verleden echt alle bijwerkingen die je maar kon krijgen die in de bijsluiter omschreven werden. Mijn dokter adviseerde me een keer om dan de bijsluiter maar niet te lezen. Ik was toen gestresst en had een slaapstoornis ontwikkeld. Kreeg allerlei verschillende medicijnen door elkaar maar niets hielp en ik kreeg er alleen maar meer ziekteverschijnselen door. Ik hing toen letterlijk in mijn cv van angst omdat ik dingen in mijn huis zag bewegen.

Ik voelde gewoon dat het door de medicijnen kwam en heb toen na 3 dagen toch de bijsluiter gelezen waar het volgende in stond: er kunnen psychoses ontstaan, als dit het geval is neem contact op met uw arts en stop onmiddelijk met het gebruik van het medicijn. Nou lekker dan!! Ik bellen naar de dokter maar die wuifde alles wat ik zei weg en zei dat ik gewoon door moest gaan met die medicijnen. Nou ammehoela dus, ik ben met iemand die mij wel in mijn waarde liet wat betreft mijn gevoelens en gedachtes over die medicijnen, gestopt met al die medicijnen en sindsdien gaat het fantastisch met me. Ik gebruik geen medicijnen tenzij het om mijn leven gaat, zelfs een paracetamol zal ik niet snel innemen. Vanuit mijn hooggevoeligheid weet ik dat ik de beste dokter voor mezelf ben. Gelukkig ben ik zelden ziek.

De nadelen van Hsp zijn dat je juist door het goed inleven in een ander, je jezelf kan verliezen in de emoties van anderen. Je weet dan niet meer of die emoties nu van jou zijn of van een ander. Dit is dus mijn grootste nadeel als ik met meerdere mensen te maken krijg wat vaak gebeurt buitenshuis. Omdat je nauwkeurig werkt krijg je al snel dat je het te goed wilt doen en hiermee ontwikkel je dus die perfectiostische kant aan jezelf. Drukte en sociale gebeurtenissen zijn niet aan Hsp'ers besteed. Ze geven de voorkeur aan diepgaande gesprekken met 1 persoon.

Hier herken ik mezelf dus ook in zoals ik ruim 4 jaar geleden was. Zwaar perfectionistisch ingesteld, ik had geen diploma's maar toch altijd werk gedaan waar je Havo, Vwo en hoger voor nodig had. En altijd overwerken tot 22.00 of 22.30 uur om alles maar netjes achter te laten. En dat leverde weer het volgende nadeel op: eerder burnout krijgen dan anderen. Omdat je harder en meer werkt dan anderen zou je ook eerder gestresst kunnen raken en dus een burnout kunnen krijgen. Ik heb dit zelf al 2 keer meegemaakt in mijn leven en ik kan je zeggen het is geen pretje.

Lees hier verder

 

 

Als er twee Wegen zijn neem dan de Moeilijke want op de Gemakkelijke is het altijd Dringen....