Aanraking

Geschreven op zondag 11 mei 2003
 
Homepage
 
Begeleiding
 
Tarieven
 
Transformatie
 
Transformatie
 
Links
 
Contact
 
 

Bij ons in het gezin werd zelden genegenheid getoond. Ik heb altijd gedroomd van een moeder die met thee en koekjes op me wachtte als ik thuis kwam van school. Dat ik getroost werd als ik gevallen was, vastgehouden werd als ik bang was, een verhaaltje voorgelezen werd, ik naar school gebracht en van gehaald werd. Ik verlangde naar een Liefdevolle Aanraking, een Veilig gevoel, een Vangnet.

Helaas werd ik vaak genoeg aangeraakt maar niet op de manier zoals ik het graag wenste. Ik ben opgevoed met flink veel slaag waardoor ik een hekel kreeg aan de aanraking van mijn moeder. Ik vond het vreselijk als ze me om wat voor reden dan ook aanraakte zoals bv bij het haren kammen. Er hing altijd zo'n spanning en die wilde ik het liefst ontwijken maar helaas kon dat alleen op momenten dat ik naar school moest.

Op mijn 13e ging ik al uit huis en belandde in een kindertehuis. Hier kreeg ik elke avond als ik naar bed ging een knuffel en een zoen. We gingen met z'n allen om alsof we een groot gezin waren en het is de mooiste tijd van mijn leven geweest. Rond mijn 20e jaar ging ik veel stappen en had veel vrienden, zoals zoveel mensen van die leeftijd. Ik was het gewend om m'n armen om sommige van hen te slaan en ze een kus te geven.

Dat hoefde niet alleen bij het Begroeten en Afscheid nemen. Ik was het gewend om mijn arm in de andere persoon zijn/haar arm te haken als we op straat liepen. Het was toen Normaal om Vrij met elkaar om te gaan. Naarmate ik ouder werd veranderde dit en begon ik te zien dat als ik dit niet deed, de ander het ook niet deed. In mijn familie was ik het gewend dat het niet gebeurde maar ik vond het vreselijk.

Nu merk ik dat mensen de grootste moeite hebben met elkaar een knuffel te geven. Mensen zijn bang om aangeraakt te worden of een ander aan te raken. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik een hele goede vriend van mij een knuffel terug durfde te geven, puur omdat het een jongen was. Bang dat als ik een knuffel zou geven, er meer achter gezocht zou worden.

Gelukkig is dat nu anders en probeer ik m'n best te doen om de mensen die in mijn leven komen toch bij het begroeten of afscheid nemen een knuffel te geven. Daarnaast probeer ik nu mensen aan te raken, hun hand of arm vast te houden, op ze te leunen of gewoon vast te houden omdat het fijn voelt en niet omdat ik Sex wil van ze. Een aanraking kan zo fijn zijn, je geeft energie aan elkaar door.

Denk maar eens aan een massage, als iemand je haren kamt, als de kapper je haren wast, als je opgemaakt wordt door een ander, als iemand je hand vasthoud of een arm om je heen slaat. Een aanraking is zo fijn, het geeft je Energie, Kracht, Liefde, Moed, Steun en zo kan je doorgaan. Waarom zijn we opgehouden elkaar aan te raken op een Liefdevolle manier?

Het is helemaal niet verkeerd om elkaar aan te raken, zolang het op de juiste manier gebeurd en niet tegen je zin in wordt opgedrongen. Ik vind het zelf nu heel moeilijk om steeds de eerste stap te zetten omdat ik me 3 jaar in "Eenzaamheid"

heb afgezonderd. Toch probeer ik het en ben ik dolgelukkig als iemand mij uit zichzelf eens een knuffel geeft.

Tuurlijk is het even wennen maar het voelt ooh zo fijn en hoe vaker je het doet, hoe gewoner het wordt. Vinden jullie het ook niet maf, die 3 zoenen die ze in de lucht geven bij het ontmoeten en vertrekken??? Ik merkte dat mijn lippenstift altijd op de ander zijn/haar wang zat en de zoen dus kwam, daar waar het hoorde en niet ergens in de lucht.

Ik vind die 3 zoenen zo irritant dat ik dit aan het afleren ben door gewoon 1 zoen te geven. En waarom wordt je als baby doodgeknuffeld en als je ouder wordt opgevoed met het idee dat een aanraking taboe is??? Hieronder plaats ik een gedichtje dat ik ooit gekocht heb op een minikaartje dat mij heel erg aansprak en die ik in de hal buiten heb hangen.

Liefs Ivy

Knuffel

Een Knuffel is zo fijn
een Knuffel voelt zo goed
Een Knuffel omdat het mag
en niet omdat het moet

Een Knuffel geeft je warmte
van twee armen om je heen
Even met z'n tweetjes
even niet alleen

Een Knuffel kost helemaal niets
ja, 1 minuutje van je tijd
Maar het geeft je zoveel kracht
om weer door te gaan in de strijd!

 

Als het dwangmatige vluchten voor het nu stopt, stroomt de vreugde van zijn in alles wat je doet. (Eckhart Tolle)